Polen

På färjan mötte vi upp de andra gänget från Norge. Vi är fem bilar som åker ihop nu. Vi kommer att vara borta olika länge vilket gör att vi kommer att åka lite olika vägar men vi åker ihop och möter upp så mycket vi kan.

Vi övernattade på en mysig camping. Nu är vi påväg till Slovakien.  Först ett stopp på en offroadbutik.  

Efter att ha kommit hem och landat i vardagen igen så är det dags att planera för nya resor, serva bilen och andra måsten.

Jul och nyår är över så nu kan man koncentrera sig på det viktiga 🙂

 

Vi kör en ”Tag along” till Ryssland nu i vår som är planerad sen förut. Sen så blir det nog en resa i sensommaren också men inte bestämt vart.

 

//Fredrik

Vidare söderut

Ursäkta för den sena uppdateringen… men marockanerna verkar inte ha samma krav på uppkopplingen som vi. Att ladda upp bilder till bloggen har varit svårt. Men bättre sent än aldrig.

Vi vaknade i Tamtattouchte på Mohammeds fina auberge/camping Kasbah Les Amis. Han var en sympatisk och intelligent herre, som kunde flera språk flytande. De olika språken har han lärt sig av gäster genom åren. På den här resan så har vi insett att man borde ha studerat franska innan. Alla marockaner lär sig franska som andra språk i skolan och verkar välja spanska som tredje… Många kan inte ett ord engelska.

DSC_1453

 

DSC_1468

 

Vi åkte vidare i sällskap av Justin och Jennifer som är ifrån Australien. De har varit på resande fot i 1.5 år, ni kan läsa mer om dom på www.globatrol.com om ni är intresserade. Vägen passerade Gorges du Todra, väldigt häftiga bergsformationer i området. Vägen slingrade sig fram mellan höga bergssidor, men lite väl turistigt bitvis.

DSC_0019

DSC_1624

DSC_1521

DSC_1476

 

Efteråt öppnades det upp till en palmfylld dalgång innan staden Tinghir. Cathrin är den som sköter kameran och hon är väldigt fascinerad av alla dessa lerhus… vi har alldeles för många bilder på dem.

DSC_1548

DSC_1528

DSC_1539

 

Lerhusfantasten i egen hög person!

DSC_1557

DSC_1533

 

Efter att vi provianterat så begav vi oss upp samma väg som vi kommit för att köra en mindre väg genom bergen  istället för att köra raka spåret på en stor och tråkig väg.

 

Det pågick även en del ”rallyn” i området.

DSC_1551

DSC_1628

DSC_1614

Där uppe i bergen passade vi även på att fricampa. Stjärnhimlen på natten var otrolig när det inte fanns ljus och annat ifrån stora städer som störde. Enormal mal och andra stora insekter samlades runt våran lampa på natten. Tyvärr fick vi inte se några skorpioner (tyckte jag och Justin iaf). Den nordafrikanska tjocksvansskorpion är giftig och anses vara en av världens farligaste skorpioner. De är nattaktiva så man bytte ut tofflorna mot rejälare skor på kvällen.

DSC_1605

 

När vi vaknade fick vi genast besök av en nyfiken berberherde. Han stod med ett stort leende och försökte prata med oss, men ingen av oss pratar franska/arabiska/berber… vi bjöd på en macka mm. Efter frukost packade vi ihop och åkte vidare söderut. Det blev en ny vacker dag med fantastiska vyer och häftiga vägar.

 

DSC_1509

DSC_0059

DSC_0104

DSC_0048

DSC_0119

 

Försmak av öken!

Erfoud

 

Erfoud

 

 

DSC_0146

I närheten av Erfoud så tog vi in på en camping för att ta oss an öknen dagen därpå.

DSC_0163

 

Våra vänner från undersidan av klotet.DSC_0150

 

Fortsättning följer…

 

 

 

 

MAROCKO!!!

Vi lämnade campingen i Spanien vid elvatiden och begav oss mot färjorna från Algeciras som skulle ta oss till Ceuta vilket är en Spansk del i Afrika. När vi kom över åkte vi direkt mot gränsen till Marocko.

DSC_1193 DSC_1197 (2)

Vid gränsen var det folk i bilar kors och tvärs..gående överallt. Alla verkade så ivriga att komma över. Det gick väldigt smidigt för oss. Vi var beredda på att de skulle kolla igenom bilen noga men de kollade inte ens hur många vi satt i bilen…

Det kändes direkt att vi var i Marocko, Afrika. Att vi passerat gränsen till ett nytt land. Rattade in radion för att visa barnen hur de pratade där vi nu var vilket vi även gjort i alla andra länder. Sedan är det lite härligt med inhemsk musik. Höjer lite av känslan av var man befinner sig.

DSC_1199 DSC_1294

Det visade sig snabbt att vi inte var de enda offroadåkarna här i landet. Förstod vi i och för sig men det var massor med bilar. Det är en stor tävlign för damer genom Marocko. Thure var imponerad över alla bilar, Första natten låg vi på ett hotell. Sisådär standard.. Vi fortsatte genom det härliga landet tidigt. Åkte bla in i den heliga staden Moulay-Idriss dit Marockaner philgrimsfärdar i stället för att bege sig till Mecka. Vi hamnade mitt i myllret av människor på en marknad.

DSC_1251  DSC_1262 (2)

Andra dagen kom vi fram till Midelt där vi sov över natten på en Camping mitt i staden. När man ligger i tält så hör man minsta lilla ljud. Jag är familjens ”vakthund” ligger lite på helspänn trots mysig och fantastiskt skön sängplats. Resten av familjen sover som stockar hela natten. Jag fick uppleva en orkester av hundskall. Flera hundra hundar kring staden skällde i omgångar. Sedan när solen gick upp började böneutropet ljuda. Det var inte bara ett torn i staden. Oj vad det lät. Intressant… På morgonen packade vi ihop och åkte upp på bergen.

DSC_1306 (2)  DSC_1315

Vi tog förstås den tuffaste vägen… Kanske var den lite tuffare än vi först förstod. Det var en utritad väg men vägen fanns inte längre efter ett regn som varit någon vecka innan. Det började lugn på en härlig grusväg uppför. Vägen blev mindre och mindre. Vi kom högre och högre..

DSC_1329  DSC_1348

DSC_1336  DSC_1333 (2)

DSC_1341

Här på bilderna ovan var det stora stenar som rasat ner på vägen pga regnet som varit och även sidorna hade rasat delvis. Fredrik njöt och jag tyckte nog att det var lite för brant nedanför oss för att känna mig lugn på den dåliga vägen. Efter passagen uppe på berget kom vi fram till en ny utmaning. Vägen hade regnat bort helt på vissa ställen. Vi fick köra ut i floden för att komma vidare. Det fanns ingen chans att vi kunde vända för den vägen vi åkt genom tog ca 7 timmar för ca 10 mil.

DSC_1385  DSC_1367

DSC_1381  DSC_1379

Efter det så åkte vi söderut för att se Gorges du Todra men hann inte riktigt hela vägen… men vi fick se storslagna vyer ändå.

DSC_1428  DSC_1437

Sen vi kom till Marocko har vi sett en del märkliga färdsätt.

DSC_1419  DSC_1243

Inatt låg vi vid en fin camping i Tamtattouchte, fräscht och bra service.

Vi träffade även ett par ifrån Australien som varit ute på resa i 1.5 år!

Så nu ska vi upp i bergen en dag till och sedan ska vi korsa öknen med australiensarna.

 

Det är lite sisådär med fungernade internet så updateringarna kommer sporadiskt.

Valencia!

 

 

 

 

DSC_0873 - Kopia  DSC_0869 - Kopia

Efter att vaknat på en rätt tråkig camping åkte vi snabbt söderut. Vi kom fram till Valencia!

Tog det första efterlängtade badet! Barnen tjöt av glädje

DSC_0899 - Kopia  DSC_0921

DSC_0928  DSC_0934

Letade sedan en ny camping och kom den här gången till ett riktigt lyxigt ställe.. Här fanns tennisbanor, stort poolområde, Hoppborgar, Zoo mm. För ca 220kr. Ella fick ett eget badrum anpassat till hennes storlek med Hello Kitty på väggarna. Lycka. Men hur tänkte de då de hade mins 10 tuppar i djurparken och en tokig åsna. De väckte oss alldeles för tidigt!

DSC_0940  DSC_0943

DSC_0944  DSC_0946

Vi vuxna satt bredvid när de lekte med varsin mojiito. När de kom svettig fick de varsin dricka.

DSC_0851   DSC_0824

DSC_0826

Vi åkte sedan vidare. Åkte in i Benidorm. Uhh vad turistigt. Vi stannade utanför och badade på en härlig strand.

DSC_0953  DSC_0959

DSC_0967

I Måndags kom vi fram till Granada. Planen var att köra längre men bilen gick varm. Tog in på en fin camping sent på kvällen. På morgonen fick vi tips om en verkstad som vi åkte till. Där spärrade de fläkten efter div funderingar. Fredrik kommunicerade med teckenspråk. De kunde inte ett ord engelska.

DSC_1003  WP_20151006_10_26_46_Pro

När bilen var klar så hade vi ca en timmes körning till Malaga. Vädret var växlande så vi passade på att handla lite. Stannade på en riktigt billig varuhus där de hade allt. Barnen fick pennor, block mm. Köpte skor till hela familjen bla. Allt gick på ca 300kr. Kände oss nöjda och körde söderöver. Åkte genom vackra Marbella och kom därefter fram till la Bella Vista. Campingen som vi nu bott på i två nätter. Här har vi haft det bra! Campingen ligger precis vid stranden.

DSC_1028   DSC_1025

DSC_1031

Vi käkade och gick ner och tog ett kvällsdop direkt.

DSC_1038  DSC_1069

DSC_1046  DSC_1081

DSC_1091  DSC_1108

 

Efter det senaste politiska utspelet om Västsahara så bestämde vi oss för att plocka bort alla svenska flaggor och dekaler på bilen innan vi åker över. Bättre ta det säkra före det osäkra.

Nu är vi på väg till Algeciras och färjan över till Ceuta.